District Noord Holland Noord

Werken in Noord Holland Noord

Bekijk 4 vacatures

De collega's uit het UWV district Noord Holland Noord vertellen je graag wat meer over het vak verzekeringsarts en waarom ze voor dit beschermd specialisme hebben gekozen.

‘Het is mooi om mensen te helpen uit te groeien tot specialistisch generalist’

‘Ik heb zelf mijn assistentschappen gelopen in de acute geneeskunde’, vertelt Hans, senior opleider van verzekeringsartsen. ‘Boeiend en heroïsch werk. Maar uiteindelijk wilde ik toch iets anders. Wat moet een mens als hij of zij niet meer alles kan wat voorheen vanzelfsprekend was? Daarbij helpen vind ik interessant.’

Werk, ziekte, privéleven

‘Een goede verzekeringsarts is geïnteresseerd in de mens als geheel’, vindt Hans Bos. ‘Wat betekent ziekte voor iemand? Wat betekent arbeid voor iemand? Wat is in het privéleven bepalend voor iemands levensgeluk? Die drie velden hebben invloed op elkaar. Als er één verstoord raakt, komen er problemen.’

Specialistisch generalist

Chronisch zieke mensen komen soms in een situatie waarin ze afhankelijk en afwachtend worden. Hans zet mensen weer in hun kracht. ‘Daarvoor moet je zeer breed medisch georiënteerd zijn; een specialistisch generalist zijn. Dat lijkt een tegenstelling, maar je moet heel veel weten van heel veel specifieke zaken. Zo kun je een levenssituatie van min naar plus brengen. Als verzekeringsarts krijg je hier de tijd voor.’

Veel ontplooiingsmogelijkheden

‘Bij UWV krijg je veel ontplooiingsmogelijkheden’, vertelt Hans enthousiast. ‘Ik help graag mensen en ik leg graag dingen uit. Dus logischerwijs kwam ik uit bij het opleiden van verzekeringsartsen. Mensen leren hier niet gewoon een vak, ze wórden een verzekeringsarts. Het doet iets met hun persoon. Het is leuk om te zien hoe een ander groeit en dan bijvoorbeeld jou weer een kritische vraag stelt. Daardoor groei ik zelf ook weer.’

Goede balans werk-privé

Als vader van 3 kinderen vindt Hans het heel waardevol om een regelmatig leven te kunnen leiden. ‘Door mijn werk bij UWV kan ik alles wat privé speelt ook het hoofd bieden. Als verzekeringsarts ervaar ik een goede balans in mijn leven. Dat maakt me een gelukkiger mens.’

‘Mensen vinden het fijn om hun verhaal te doen’

Na ruim 20 jaar ‘met veel plezier en enthousiasme’ als kinderarts in een regionaal ziekenhuis te hebben gewerkt, ging Annemiek een ‘nieuwe uitdaging’ aan. Ze oefent nu het vak van medicus buiten het ziekenhuis als verzekeringsgeneeskundige in opleiding bij UWV in Noord Holland Noord. ‘Mijn kennis, levenservaring, vaardigheden en oordeelsvorming kan ik goed benutten bij de beoordeling van de ziekte en ziektebeleving van verschillende mensen.’

‘Ik heb ruim 20 jaar als kinderarts in een ziekenhuis gewerkt. Kindergeneeskunde is een inspirerend vakgebied, ik heb altijd met veel plezier gewerkt. Maar tegelijk bemerkte ik hoe de druk op de zorg toenam, vooral op de acute zorg. Dat ging in mijn geval ten koste van het werk op de polikliniek en de zorg voor chronisch zieke kinderen. Als gevolg van bezuinigen in de sector is er bovendien sprake van minder werkcapaciteit, van minder verpleegkundigen bijvoorbeeld. Dat merkte je dagelijks.

Daarbij: ik was toe aan verandering. Ik wilde echt iets anders binnen de geneeskunde, had grote behoefte aan een ommezwaai. Tijdens een meerdaagse communicatietraining maakte ik kennis met verzekeringsartsen van UWV en raakte geïnspireerd door hun werk als beoordelaar en de problematiek waarmee zij te maken hebben.

Zij-instromer met verkorte opleiding

Ik besloot me te oriënteren en een dag met een arts binnen de organisatie mee te lopen. Dat beviel met zo goed dat ik nu als arts in opleiding tot specialist (aios) bij UWV werk. Ik volg de specialistenopleiding als zij-instromer, waarbij de opleidingsduur aanzienlijk is verkort.  

Het gebouw in Alkmaar omarmde me vanaf het eerste moment, mijn nieuwe collega’s waren van meet af aan hartelijk en behulpzaam. De overlegsfeer is goed. Ik wist, net als vele andere vakgenoten trouwens, niet veel van sociale geneeskunde. Binnen de opleiding geneeskunde is het echt een ondergeschoven kindje. Het heeft in de optiek van menigeen ook geen ‘stoere’ uitstraling.

Bij ziekenhuisartsen hebben mensen het beeld van zwoegende en zwetende dokters die veel uren maken. Dat gold voor mij ook, hoor. Als ik een nachtdienst had gedraaid, had ik de volgende dag gewoon spreekuur. Het is een imago dat vaak door de buitenwacht als romantisch wordt beschouwd. Maar het trekt een zware wissel op je functioneren, professioneel én privé.

Als verzekeringsarts bij UWV heb je ruim de tijd voor je cliënten. En daar gaat het voor mij nu juist om. Ik spreek een cliënt een uur, waarna je een dossier moet opstellen. Daarin maak je een totaalplaatje. Dat vind ik ook het aantrekkelijke van dit beroep. Aan de hand van gesprekstechnieken moet je veel te weten komen over je klant. Wat zijn de klachten, de belemmeringen? Waarbij je uiteindelijk heel goed kijkt naar wat iemand nog wel kan.

Ik houd me momenteel bezig met klanten in de Wajong-regeling. Een kwetsbare groep van mensen die met een spectrum aan klachten te maken hebben: van autisme tot spierziekten. Een gesprek met hen vergt een zorgvuldige voorbereiding, te beginnen met het doorspitten van het dossier van de cliënt.

‘Fijn dat er een luisterend oor is’

Mijn ervaring is dat mensen het fijn vinden dat ze hun verhaal kunnen doen. Dat er een luisterend oor is. Cliënten vertellen in vertrouwen wat gezondheidsproblemen betekenen in hun dagelijks leven. Dat kan tot aangrijpende verhalen en emotionele gesprekken leiden.

Wat een goede verzekeringsarts moet hebben? Mij past enige bescheidenheid, ik ben net in opleiding. Empathie is belangrijk, al vind ik dat elke arts per definitie inlevingsgevoel moet bezitten. Je moet vaardig zijn in contact en communicatie en besluitvaardig zijn. Want uiteindelijk moet jij een beslissing nemen. Hoe die ook uitpakt.

Wat ik aantrekkelijk aan mijn vak vind is de balans tussen werk en privé. En ja, het is wel even wennen voor het thuisfront met meer dan 25 jaar onregelmatige diensten en geregeld opgepiept worden. Ik kijk met liefde terug op mijn tijd als kinderarts, maar ik heb nu echt mijn draai gevonden.’

Lees meer

‘Een verzekeringsarts kijkt verder dan diagnose en behandeling’

Werken bij UWV is meer dan werk. Je zoekt altijd verdieping in je vak. Tegelijkertijd wil je ook bijdragen aan iets dat groter is dan jezelf? Zinvol werk plus inhoudelijke uitdaging. Die twee bij elkaar opgeteld noemen we werk met zinhoud. Dat is precies wat wij je te bieden hebben.

- Joep, arts UWV

Wil je als eerste op de hoogte zijn van onze vacatures?