Werken als arts bij UWV

Als arts arbeid en gezondheid bij UWV ben je meer dan een arts. Je komt in aanraking met de meest uiteenlopende ziektebeelden en onderzoekt de impact hiervan op het werk en leven van de cliënt. Je kijkt niet alleen naar de klachten, ook naar de context erachter. Waarbij je de tijd krijgt om jouw cliënten de aandacht te geven die ze verdienen. 

Je biedt mensen handvatten om te leren omgaan met een diagnose én weer mee te kunnen doen in de samenleving. Wat betekent de aandoening voor het werk van cliënten? En voor hun thuissituatie? Kunnen ze op de oude voet verder of zijn er aanpassingen nodig? 

Samen met jouw team van medische en niet-medische experts bekijk je hoe mensen hun werk weer kunnen oppakken en weer de regie kunnen nemen over hun eigen leven. Je kijkt niet alleen naar wat er mis is, maar vooral naar wat er mogelijk is. Zodat iedereen mee kan doen in de maatschappij.

Wat doe je?

Als arts arbeid en gezondheid bij UWV stel je vast of een cliënt ziek is of gebreken heeft waardoor hij of zij niet in staat is om te werken. Met jouw medische deskundigheid onderzoek je lichamelijke en psychische belemmeringen. Dit doe je op basis van beschikbare informatie die je beoordeelt of bespreekt met de cliënt tijdens een spreekuur. Dit verwerk je tot een advies of beslissing, met de sociale wetgeving en juridische afspraken als kader. Je verantwoordt je daarmee aan de cliënt en aan de maatschappij.

Beluister de KRAP podcast over ‘positieve gezondheid: anders leren kijken naar uitval’ waar Kevin De Decker, arts arbeid en gezondheid én adviseur, de aanpak van positieve gezondheid bespreekt met voormalig huisarts en adviseur Miriam de Kleijn, door op deze link of op de afbeelding te klikken.

Positieve gezondheid: anders leren kijken naar uitval

Ga mee op spreekuur

Ben je nieuwsgierig naar wat het werken als arts bij UWV precies inhoudt? Kijk dan digitaal mee in de spreekkamer van een arts arbeid en gezondheid en ervaar zelf het specialisme in de praktijk. Enthousiast geworden? Neem dan contact op met het recruitmentteam.

Het team

Als arts arbeid en gezondheid beoordeel je de (medische) belastbaarheid van de cliënt. De arbeidsdeskundige beoordeelt aan de hand van deze belastbaarheid zijn mogelijkheden voor werk en ondersteuning. Dit vormt de basis voor de re-integratie en de hoogte van de eventuele uitkering. Wij doen deze sociaal-medische beoordeling namens de overheid of namens de gemeente.
Je wordt duaal aangestuurd door een manager uitvoeren en een regievoerend arts en werkt samen in een multidisciplinair team, bestaande uit o.a. een arts arbeid en gezondheid (werkend met taakdelegatie met een sociaal-medisch verpleegkundige of medisch secretaresse), een arbeidsdeskundige, een teamondersteuner en re-integratiebegeleider en/of een procesbegeleider. 

Loopbaanontwikkeling

Ben je arts arbeid en gezondheid - verzekeringsarts? Dan heb je volop mogelijkheden om door te groeien naar advies- en managementfuncties binnen de domeinen:

‘Hier krijg je de ruimte om te groeien op het gebied van medisch leiderschap’

‘Sinds 2022 werken we in sociaal-medische centra (SMC).’s Dat zijn kleinschalige teams die uit verschillende disciplines bestaan. Samen ben je verantwoordelijk voor alle inkomende beoordelingen. Ik ben in ons SMC regievoerder in opleiding. Die kans zou ik in een kliniek niet krijgen. Dat zou daar door een specialist gedaan worden. Hier krijg je de ruimte om te groeien op het gebied van medisch leiderschap. 

Als er in ons SMC een nieuwe cliënt binnenkomt, kijken we samen hoe we het hele proces willen aanpakken. Wie doet wat? De sociaal-medisch verpleegkundige brengt de situatie vaak in beeld. Veel cliënten vinden dat prettig. Het verlaagt de drempel om met de arts in gesprek te gaan. Die multidisciplinaire aandacht voor de cliënt zorgt voor kortere wachttijden en een hogere klanttevredenheid. De onderlinge samenwerking maakt de lijntjes heel kort, dat maakt mijn werk ook leuker.’ 

Raoul, arts UWV

Nog niet gevonden waar je naar op zoek bent? Neem dan contact met ons op