Als arts bij UWV help je mensen om met werk deel te nemen aan de maatschappij. Dan zijn ze op hun best. Samen met je collega’s werk je mee aan het kloppend houden van het sociale hart van Nederland. Daarbij draag je bij aan het ontwikkelen van medische kennis op het gebied van arbeid en gezondheid.
Ben je nieuwsgierig wat het werk als arts bij UWV precies inhoudt? Neem dan een
digitaal kijkje in de spreekkamer van een specialist arbeid en gezondheid. Ervaar
zelf het specialisme in de praktijk. Laat het een van de recruiters weten als je
nog vragen hebt of een kennismakinggesprek wilt.
Als specialist arbeid en gezondheid beoordeel je de (medische) belastbaarheid van de cliënt. Als arbeidsdeskundige beoordeel je aan de hand van deze belastbaarheid zijn mogelijkheden voor werk en ondersteuning. De teamsamenstelling bestaat uit een specialist arbeid en gezondheid, werkend met taakdelegatie (met een sociaal-medisch verpleegkundige of medisch secretaresse), een arbeidsdeskundige, een teamondersteuner en re-integratiebegeleider en/of een procesbegeleider, onder leiding van een manager SMZ.
De specialist arbeid en gezondheid en een arbeidsdeskundige bepalen als team de mate van iemands arbeidsongeschiktheid. Dit vormt de basis voor de re-integratie en de hoogte van de eventuele uitkering. Wij doen deze sociaal-medische beoordeling namens de overheid of namens de gemeente.
De vraag naar sociaal-medische beoordelingen neemt voortdurend toe. UWV kan deze vraag niet opvangen zonder veranderingen in de organisatie en haar werkwijze door te voeren. UWV kiest voor een nieuwe strategie waarmee ze de menselijke maat en de sociaal-medische dienstverlening weer centraal stelt, zodat mensen zich beter gezien, gehoord en geholpen voelen en zij weer perspectief om mee te kunnen doen in de maatschappij.
In de Kamerbrief ‘Toekomst sociaal-medisch beoordelen’ worden verschillende maatregelen gepresenteerd om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de mismatch op lange termijn.
Binnen het nieuwe dienstverleningsmodel ‘Sociaal-medisch centrum’ wordt gewerkt met een regiemodel. In het regiemodel werken medewerkers in een multidisciplinair team onder regie en verantwoordelijkheid van de specialist arbeid en gezondheid. Het team bepaalt met elkaar hoe het beoordelingsproces en de re-integratie-inspanningen worden ingericht binnen de geldende kaders. Samen kijken ze wat een cliënt nodig heeft. Met de specialist arbeid en gezondheid als regisseur van het gehele proces dat een cliënt doorloopt.
Doel van de nieuwe werkwijze is een betere aansluiting bij de wensen en behoeften van de cliënten. Dat heeft naar verwachting een positief effect op het werkplezier van de medewerkers en biedt de mogelijkheid om met hetzelfde aantal artsen meer cliënten te beoordelen en te begeleiden.
Ben je specialist arbeid en gezondheid - verzekeringsarts? Dan heb je volop mogelijkheden om door te groeien naar advies- en managementfuncties binnen de domeinen: