Ben je op zoek naar een baan die belangrijk is voor mens en maatschappij, waar je voldoende tijd voor een anamnese krijgt en waar je onderzoek kunt verrichten? Bij UWV kun je volop aan de slag binnen de sociale geneeskunde. Na een basisopleiding van ca. twee maanden kun je je verder specialiseren tot arts arbeid en gezondheid. Bovendien biedt UWV je tal van doorgroei- en onderzoeksmogelijkheden.
‘Meer dan een arts’
Als arts arbeid en gezondheid bij UWV ben je meer dan een arts. Je komt in aanraking met de meest uiteenlopende ziektebeelden en onderzoekt de impact hiervan op het werk en leven van de cliënt. Je vak gaat verder dan het diagnosticeren van fysieke en mentale aandoeningen of medisch behandelen. Het vereist een bredere aanpak. Je kijkt niet alleen naar wat er mis is, maar vooral naar wat er mogelijk is. Zodat iedere cliënt weer mee kan doen in de maatschappij. Als je bij UWV in dienst komt, ga je direct aan de slag, zie je cliënten, houd je spreekuren en maak je rapportages. Uiteraard onder supervisie.
‘Ons werk begint waar het voor andere artsen eindigt’
Als arts arbeid en gezondheid heb je oog voor de hele mens binnen zijn sociale context. Je kijkt veel verder dan ziekte, je kijkt naar de mens als geheel. Je bent verantwoordelijk voor een gezonde toekomst van de cliënt. Je werk heeft grote impact op iemands dagelijkse leven. Als je bij UWV in dienst komt, ga je binnen 2 weken al direct aan de slag. Je ziet cliënten, houdt spreekuren en maakt rapportages. Uiteraard onder supervisie.
De basisopleiding is een interne opleiding en bereid je voor om zelfstandig spreekuren te houden en duurt ongeveer 4 maanden. De opleiding bestaat uit 7 basismodules:
* Aanvullend verplicht voor arts die gaat werken in Participatiewet en Wajong
De basisopleiding in het kort:
Deze basisopleiding wordt afgerond met een portfolio overzicht en een eindopdracht, welke beoordeeld wordt in het district. Vervolgens bestaat de mogelijkheid om je te specialiseren tot arts arbeid & gezondheid-verzekeringsarts. Voor aanvang van de medische vervolgopleiding ondertekent de AIOS een studieovereenkomst met UWV en daarnaast met het opleidingsinstituut (NSPOH of de SGBO) waarin de randvoorwaarden en bepalingen vermeld staan voor de duur van de opleiding. Daarnaast zijn de afspraken en de wederzijdse verantwoordelijkheden en verplichtingen rondom de opleiding en de kosten voor de opleiding door het opleidingsinstituut en UWV vastgelegd in de opleidingsovereenkomst.
Artsen die willen werken in het sociale domein van de gezondheidszorg en specifiek binnen de verzekeringsgeneeskunde, moeten de 4-jarige opleiding Verzekeringsgeneeskunde’ volgen. De NVVG stelt hiervoor de kaders, die je hier kunt vinden.
Medische vervolgopleiding in het kort:
Meer informatie over de medische vervolgopleiding is te vinden via de opleidingsinstituten NSPOH of SGBO. Vrijstellingen behoren tot de mogelijkheden voor ervaren specialisten en worden bepaald door de opleidingsinstituten.
Opleidingsinstituten:
Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH), Utrecht
Sociaalgeneeskundige beroepsopleidingen (SGBO), Nijmegen