Werken en leren

Ben je pas afgestudeerd of heb je een paar jaar ervaring als arts?

Ben je op zoek naar een baan die belangrijk is voor mens en maatschappij, waar je voldoende tijd voor een anamnese krijgt en waar je onderzoek kunt verrichten? Bij UWV kun je volop aan de slag binnen de sociale geneeskunde. Na een basisopleiding van een maand kun je je specialiseren als specialist arbeid en gezondheid - verzekeringsarts. Bovendien biedt UWV je tal van doorgroei- en onderzoeksmogelijkheden en volledig betaald. Een prachtige start van je carrière.

‘Ons werk begint waar het voor andere artsen eindigt’

Als specialist arbeid en gezondheid - verzekeringsarts heb je oog voor de hele mens binnen zijn sociale context. Je kijkt verder dan ziekte, je kijkt naar de mens als geheel. Je bent verantwoordelijk voor een gezonde toekomst van de cliënt. Je werk heeft grote impact op iemands dagelijkse leven. Als je bij UWV in dienst komt, ga je binnen 2 weken aan de slag. Je ziet cliënten, houdt spreekuren en maakt rapportages. Uiteraard onder supervisie.

Keuzecoschap of semi-artsstage

Er zijn diverse mogelijkheden om je keuzecoschap of semi-artsstage bij UWV te lopen. Neem voor vragen hierover contact op met een van de recruiters. Of vraag naar de afspraken bij je contactpersoon op de faculteit.

Kijk mee in de spreekkamer

Ben je nieuwsgierig wat het werk als arts bij UWV precies inhoudt? Neem dan een digitaal kijkje in de spreekkamer van een specialist arbeid en gezondheid - verzekeringsarts. Ervaar zelf het specialisme in de praktijk. Laat het een van de recruiters weten als je nog vragen hebt of een kennismakinggesprek wilt.

Opleiding specialist arbeid en gezondheid - verzekeringsarts

‘Ons werk begint waar het voor andere artsen eindigt’

Als specialist arbeid en gezondheid - verzekeringsarts heb je oog voor de hele mens binnen zijn sociale context. Je kijkt veel verder dan ziekte, je kijkt naar de mens als geheel. Je bent verantwoordelijk voor een gezonde toekomst van de cliënt. Je werk heeft grote impact op iemands dagelijkse leven. Als je bij UWV in dienst komt, ga je binnen 2 weken al direct aan de slag. Je ziet cliënten, houdt spreekuren en maakt rapportages. Uiteraard onder supervisie.

Basisopleiding

De basisopleiding is een interne opleiding en bereid je voor om zelfstandig spreekuren te houden. De opleiding bestaat uit 4 basismodules: 

 1. Introductie specialisme arbeid en gezondheid
 2. Competentieontwikkeling: oordeelsvorming
 3. Arbeidsongeschiktheidswetten
 4. Claimbeoordelings- en Borgingssysteem (CBBS ).

De basisopleiding in het kort:

 • praktijkgericht onderwijs
 • blended learning (mix van online en fysiek onderwijs)
 • maandelijkse startdata
 • minimale tijdsduur van 1 maand (basismodules)
 • tijdsinvestering gemiddeld 16 uur per week
 • uit te breiden met 10 extra modules
 • ICT-ondersteuning en persoonlijke begeleiding (mentor)

Vervolgens kan je je specialiseren tot specialist arbeid & gezondheid-verzekeringsarts.

Medische vervolgopleiding / specialisatie tot specialist arbeid en gezondheid

Artsen die willen werken in het sociale domein van de gezondheidszorg en specifiek binnen de verzekeringsgeneeskunde, moeten de 4-jarige opleiding Verzekeringsgeneeskunde’ volgen. De NVVG stelt hiervoor de kaders, die je hier kunt vinden. Om in opleiding te kunnen zijn, moet je als ‘arts in opleiding tot verzekeringsarts’ werken bij een erkende opleidingsinstelling. Dit kan in loondienst bij particuliere verzekeraars, bij UWV en Defensie en ook als zelfstandige en/of binnen commerciële advies- en detacheringsbureaus.

Medisch vervolgopleiding in het kort:

 • Samen met je opleider en manager bepaal je wanneer je start.
 • In totaal duurt de opleiding 4 jaar, met 1 vaste opleiding dag bij een 38-urige werkweek.
 • De leer/werk verhouding is 20/80. Naast competentie- en cursorisch gericht onderwijs bestaat de opleiding uit onderwijsdagen en stages (binnen en buiten UWV). 
 • Heb je uit een eerdere functie al competenties verworven, dan is zijn vrijstellingen mogelijk. 
 • Ben je al geregistreerd in een geneeskundig specialisme, dan kun je in aanmerking komen voor een verkorte medische vervolgopleiding. 
 • UWV financiert alle opleidingen, ook na- en bijscholingen van artsen werkend bij UWV. Je kunt kiezen uit 2 locaties voor het volgen van de medisch vervolgopleiding: Utrecht en Nijmegen

Meer informatie over de medische vervolgopleiding is te vinden via de opleidingsinstituten. …: Vrijstellingen behoren tot de mogelijkheden voor ervaren specialisten en worden bepaald door de opleidingsinstituten.

Opleidingsinstituten: 

Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH), Utrecht 
Sociaalgeneeskundige beroepsopleidingen (SGBO), Nijmegen

‘Hier krijg je de ruimte om te groeien op het gebied van medisch leiderschap’

‘Sinds 2022 werken we in sociaal-medische centra (SMC).’s Dat zijn kleinschalige teams die uit verschillende disciplines bestaan. Samen ben je verantwoordelijk voor alle inkomende beoordelingen. Ik ben in ons SMC regievoerder in opleiding. Die kans zou ik in een kliniek niet krijgen. Dat zou daar door een specialist gedaan worden. Hier krijg je de ruimte om te groeien op het gebied van medisch leiderschap. 

Als er in ons SMC een nieuwe cliënt binnenkomt, kijken we samen hoe we het hele proces willen aanpakken. Wie doet wat? De sociaal-medisch verpleegkundige brengt de situatie vaak in beeld. Veel cliënten vinden dat prettig. Het verlaagt de drempel om met de arts in gesprek te gaan. Die multidisciplinaire aandacht voor de cliënt zorgt voor kortere wachttijden en een hogere klanttevredenheid. De onderlinge samenwerking maakt de lijntjes heel kort, dat maakt mijn werk ook leuker.’ 

Raoul, arts UWV

Nog niet gevonden waar je naar op zoek bent?
Neem dan contact met ons op