‘Mijn ontwikkeling bij UWV heeft ervoor gezorgd dat ik volledig ben opgebloeid tot de enthousiaste en energieke Evelyne die ik tot op de dag vandaag nog altijd ben’

Evelyne

AIOS

‘Mijn ontwikkeling bij UWV heeft ervoor gezorgd dat ik volledig ben opgebloeid tot de enthousiaste en energieke Evelyne die ik tot op de dag vandaag nog altijd ben’

Evelyne

AIOS

Evelyne, AIOS bij UWV in Goes. ‘Als arts bij het UWV kom ik in aanraking met een diversiteit aan ziektebeelden, variërend van zeldzaam tot veelvoorkomend. Zo zegt mijn opleider altijd: ‘Als arts bij UWV kom je meer over mensen te weten dan in sommige fictieverhalen’. Dit komt dus echt door de variatie in ziektebeelden. De ene zeldzamer dan de andere. Mijn werk draait niet om één specifieke situatie, maar om het afwegen en onderbouwen van beslissingen gebaseerd op de individuele cliëntsituatie. Mijn ervaring als AIOS interne geneeskunde waarbij ik o.a. in de geriatrie en cardiologie heb gewerkt heeft mij geleerd om empathie te tonen en slecht nieuws te brengen, wat een van mijn sterke punten is. Hoe gek dit wellicht ook klinkt. Ik geniet van het puzzelen met informatie en het maken van weloverwogen beslissingen die het leven van mijn cliënten verbeteren.’

De impact van beoordelingen en de juiste begeleiding

Als arts bij het UWV draait mijn werk niet alleen om het maken van beslissingen, maar om het maken van de juiste beslissingen. Het gaat niet om het streven naar populariteit bij mijn cliënten, maar om het leveren van eerlijke en accurate beoordelingen die hun leven kunnen verbeteren. Ik neem de tijd om echt naar mijn cliënten te luisteren, om hen het gevoel te geven gehoord te worden. 

Een uur is gemiddeld wat ik aan een cliënt besteed, maar als een situatie complexer is, maak ik graag een uitzondering. Het is de waardering en het begrip van de cliënten die mij bijblijven, die kleine 'complimenten' die mijn werk de moeite waard maken. 

Een recente ervaring heeft diepe indruk op mij gemaakt. Een cliënt, langdurig geteisterd door ernstige depressieve klachten, zag ik terugkeren naar een werk-fit traject. Haar veerkracht en energie vonden hun weg terug, deels door mijn begeleiding. Zulke momenten vormen de kroon op mijn werk en geven betekenis aan mijn inzet. 

Maar niet alle verhalen zijn gemakkelijk te verwerken. Soms dragen mijn beslissingen zware gevolgen, zoals financiële impact, voor mijn cliënten. Het is een uitdaging om mijn werk niet mee naar huis te nemen, om het los te laten en de last van mijn schouders te laten glijden. Maar het is die impact die mijn werk zo waardevol maakt en het is die wetenschap die mij elke dag opnieuw motiveert om het beste te geven.

Quote: ‘Mijn ontwikkeling bij UWV heeft ervoor gezorgd dat ik volledig ben opgebloeid tot de enthousiaste en energieke Evelyne die ik tot op de dag vandaag nog altijd ben.’

Definitief afscheid

De sprong naar het UWV betekende het achterlaten van mijn specialisatie, een keuze die niet licht viel na al die inspanningen om een plek te bemachtigen binnen de interne geneeskunde. Het voelde als een definitief afscheid, hoewel ik weet dat het niet voor altijd hoeft te zijn. Maar ondanks deze moeilijke keuze, werd het steeds duidelijker dat ik op de juiste plek was dankzij de warme ontvangst en de ondersteuning van mijn team in district West-Brabant Zeeland in Goes.

Mijn opleider, gemotiveerd en enthousiast, heeft me geholpen om te groeien en het beste in mezelf naar boven te halen. Voorheen voelde ik me in België geremd en terughoudend, maar dat veranderde toen ik bij UWV kwam werken. Mijn ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat ik volledig ben opgebloeid tot de enthousiaste en energieke Evelyne die ik tot op de dag vandaag nog altijd ben. Mijn fantastische collega's hier in Goes zijn de reden dat ik elke dag graag naar mijn werk kom. Hun steun en samenwerking maken het werken bij het UWV een feestje.

Quote: ‘Als arts heb ik een holistische kijk op de dualiteit tussen lichaam en geest, waarbij ik me realiseer dat het niet alleen om het lichaam gaat, maar ook om de geestelijke gezondheid van de cliënt.’ 

Dualiteit tussen lichaam en geest

Voor de functie arts arbeid en gezondheid zijn communicatieve en analytische vaardigheden van onschatbare waarde. Het is als het leggen van een complexe puzzel, waarbij elk stukje essentieel is voor het complete beeld van de cliënt. Niet alleen moet je dit volledige beeld kunnen vormen, maar je moet het ook helder kunnen uitleggen aan de cliënt, met geduld en empathie. Het is van cruciaal belang om aan te voelen of de boodschap begrepen wordt en om eventuele misverstanden te verhelderen. Daarnaast is het sturen van het gesprek en het behouden van focus op de kern van de zaak van groot belang.

Bovendien zijn deze communicatieve vaardigheden voor het mededelen van beslissingen een must. Als arts heb ik een holistische kijk op de dualiteit tussen lichaam en geest, waarbij ik me realiseer dat het niet alleen om het lichaam gaat, maar ook om de geestelijke gezondheid van de cliënt. 

Quote: ‘We kennen elkaar door en door, zelfs de beveiligers zijn geen vreemden voor ons.’

Klein maar fijn

Samenwerken is voor mij een waar genoegen, zeker in een multidisciplinair team en dan met name met mijn medische secretaresse die altijd aan mijn zijde staat tijdens spreekuren. Ze bereidt alles voor, belt cliënten voorafgaand aan de afspraak en zit vervolgens ook bij het gesprek. Dit geeft mij de vrijheid om me volledig op de cliënt te richten, terwijl zij achteraf de administratieve taken afhandelt. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en maakt onze samenwerking nog prettiger.

Daarnaast werk ik nauw samen met een procesbegeleider, teamondersteuner en arbeidsdeskundigen. De interactie en samenwerking tussen ons is echt fantastisch. We vullen elkaar aan op gebieden waar de ander minder van weet, waardoor we echt van toegevoegde waarde zijn voor elkaar. Dit hechte teamgevoel maakt ons kleine, maar gezellige kantoor in Goes zo bijzonder. We kennen elkaar door en door, zelfs de beveiligers zijn geen vreemden voor ons.

Werken in het Zeeuwse landschap

Het ritje vanuit België naar Goes - Zeeland duurt slechts een uur en voert door het prachtige Zeeuwse landschap - rij van filestress. In tegenstelling tot de drukte van Antwerpen, dat weliswaar dichterbij ligt maar dezelfde reistijd vergt.

Tijdens de rit overdag wordt het Zeeuwse landschap verlevendigd door zwevende roofvogels en dartelende konijntjes langs de weg. Goes zelf is een knus en rustig stadje, perfect voor een ontspannen pauze. Een wandeling door het pittoreske centrum voelt als een stap terug in de tijd.’

 

Wil je een dag  met een arts meekijken?
Neem contact met ons op