'Als arts arbeid en gezondheid kijk je naar het totaalplaatje én dat is wat ik zo interessant vind aan dit werk'
‘Ik kan echt zeggen dat ik elke ochtend uitkijk naar mijn spreekuren van die dag om te doen. Wat zal ik tijdens dit gesprek ontdekken, wat voor bijzondere verhalen schuilen erachter de cliënten en hun ziektebeelden?’
Queeny koesterde ooit de droom om chirurg te worden, maar na een paar intensieve jaren als arts-assistent in de (hart)chirurgie besefte ze dat haar ware geluk elders lag. Ze koos voor een andere richting: verzekeringsgeneeskunde. Inmiddels is ze al enkele jaren als arts-assistent in opleiding bij UWV. Ze heeft hiermee niet alleen een baan dat haar voldoening geeft, maar heeft ze ook de ruimte om haar kostbare tijd te spenderen aan haar gezin, vrienden en haar hobby’s. Iets waar Queeny veel waarde aan hecht.
Als gedreven AIOS verzekeringsgeneeskunde, werkzaam binnen de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), brengt Queeny menselijkheid in medische beoordelingsgesprekken met cliënten die al twee jaar ziek zijn. Voor haar gaan gesprekken verder dan slechts de fysieke aspecten: ‘het gaat bijvoorbeeld niet alleen om een knie dat niet meer goed werkt, komen ook psychische klachten die erbij komen kijken. Want, wat betekent dit voor de werk- en privésituatie van de cliënt? Is iemand ook mantelzorger of heeft iemand kleine kinderen? Allemaal situaties waar deze slechtwerkende knie invloed op heeft. De levenssituatie van een persoon is dus van essentieel belang en weegt allemaal mee in het bepalen van iemands arbeidsvermogen. Als arts arbeid en gezondheid kijk je daarom naar het totaalplaatje én dat is wat ik zo interessant vind aan dit werk’.
Werk met impact
Queeny besefte al snel dat beslissingen over het arbeidsvermogen van de cliënt een levens veranderende impact hebben. ‘Ik vind het belangrijk om daarom niet alleen de medische grenzen te kennen, maar wil ik ook de kwetsbaarheid eronder begrijpen’ deelt Queeny. Ze stelt dan ook regelmatig deze vraag aan haar cliënten: ‘waar moet ik u tegen beschermen op het gebied van werk?’ Dit zorgt er namelijk voor dat ik dit soort belangrijke details noteer in mijn beoordeling. Denk hierbij aan een ‘detail’ als het niet goed kunnen werken in een omgeving met harde geluiden. Iets wat van groot belang is voor het functioneren van een cliënt. Met de kaders die een arts arbeid en gezondheid stelt, gaan de collega’s van het WERKbedrijf samen met de cliënt op zoek naar geschikt werk.’
Vertrouwen winnen
‘Om ervoor te zorgen dat je het totaalplaatje in kaart kunt brengen, moet je het vertrouwen van de cliënt winnen,’ vertelt Queeny. ‘Mensen hebben soms slechte ervaringen met artsen gehad of zijn de dupe geworden van lange wachtlijsten door de pandemie. Dan komen ze bij mij in de spreekkamer met een hoop emotie en frustratie. Ook merk ik regelmatig op dat ze het eng vinden om open te zijn over alles wat er speelt. Het is tenslotte UWV die beoordeelt of er een uitkering komt. Logisch dat ze dat spannend vinden, het heeft financiële gevolgen. Maar mensen gaan vrijwel altijd weer opgelucht de spreekkamer uit omdat ze hun verhaal kwijt konden bij mij. En dat persoonlijke contact maakt mijn rol als arts zo mooi.’ Vertelt Queeny trots.
Beeldvorming over verzekeringsgeneeskunde klopt (gelukkig) niet
Binnen de studie geneeskunde speelt het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’, gaf Queeny aan. En met haar nog heel veel meer artsen die dit bevestigen. Hierdoor kan er geen juist beeld gevormd worden over het beroep arts arbeid en gezondheid. ‘Zo denkt men bijvoorbeeld dat er vooral veel ‘stoffige’ mensen werkzaam zijn en dat het werk niet uitdagend is. Hierdoor zijn mensen die een dag mee komen lopen vaak verbaasd. Het tegendeel wordt ze dan regelmatig bewezen, als ze zien dat er veel jonge artsen werken die hun passie in het beroep van arts arbeid en gezondheid hebben gevonden en met liefde klaarstaan voor hun cliënten. Wanneer ik opmerk dat mensen nieuwsgierig zijn naar dit werk, dan adviseer ze altijd om eens mee te lopen met een arts. Zo zien ze vanzelf hoe uitdagend en zeer waardevol dit werk is. Zo ben ik zelf enorm trots op mijn werk en die trots deel ik graag!’ aldus Queeny.
Opleiding tot verzekeringsarts
Queeny, vindt de combinatie van de opleiding en haar werkdagen perfect. ‘Tijdens mijn opleidingsdagen ben ik vrijgesteld van werk en is er zelfs de mogelijkheid tot promotie na of tijdens de opleiding. ‘Mijn opleider en manager ondersteunen mij volledig, wat mijn leerproces echt verrijkt.’
Buiten de opleiding ontdekt Queeny ook constante uitdagingen in haar vak. ‘Soms stuit ik op zeldzame ziektebeelden en dan verdiep ik mij in de literatuur om deze kennis en ervaring te delen met andere artsen. Het is namelijk essentieel om up-to-date te blijven in de medische wereld, en hier krijg ik alle ruimte en tijd voor’.
Werk-privé balans
‘Ik kan echt zeggen dat ik elke ochtend uitkijk naar mijn spreekuren om die dag te doen. Wat zal ik tijdens dit gesprek ontdekken, wat voor bijzondere verhalen schuilen erachter de cliënten en hun ziektebeelden?’ Vertelt Queeny vol enthousiasme.
Ook heeft Queeny, sinds ze de overstap heeft gemaakt naar verzekeringsgeneeskunde, weer tijd voor haar hobby’s en een sociaal leven. ‘Thuis heb ik een gezin en vind ik het fijn dat ik én aandacht kan hebben voor het moederschap én voor mijn opleiding. De mogelijkheid om thuis te werken is er namelijk ook. De ruimte om mijn werk flexibel in te kunnen delen, zorgt ervoor dat mijn leven in balans is. Ik ben daarom erg blij met de keuze die ik heb gemaakt, waarbij werk een onderdeel is in mijn leven en niet andersom’.